Staartmees

Staartmees2018-03-31

Luysen, Bree

L: Aegithalos caudatus
E: Long-tailed Tit
F: Mésange à longue queue
D: Schwanzmeise

Veldkenmerken:
14 cm. Onmiskenbaar. Kleine mees; staart neemt de helft van de totale lichaamslengte in. Kop wit met brede zwarte oogstreep, zwarte rug met roze mantelzijden, handpennen zwart en wit, lange zwarte staart met witte zijden. Onderdelen wit met roze op onderstaart tot aan poten. 
Snavel zwart en zeer kort. Ondersoorten uit noorden en oosten missen zwart op kop, mediterrane ondersoort heeft vage oogstreep en grijze mantel. 
Vlucht vrij zwak, met opvallend lange staart. Buiten broedseizoen meestal in groepjes, vaak samen met andere mezen. Heeft acrobatisch gedrag.

Voorkomen:
Hoofdzakelijk standvogel, algemeen voorkomend in bijna geheel Europa.

Habitat:
In loof- en gemengde bossen, parken, etc.

Voedsel:
Voornamelijk kleine ongewervelden; fourageert op twijgen. Komt vrijwel nooit op de grond.

(bron: SoortenBank.nl)

« Staartmees Staartmees Dodaars »